Pijn na operatie

Een massage kan op meerdere manieren behulpzaam zijn bij het genezing proces na het ondergaan van een operatie.

Natuurlijk is het soort operatie en/of de ziekte in belangrijke mate bepalend voor de mogelijkheden die geboden kunnen worden.
Globaal kan gezet worden dat er twee mogelijkheden zijn al of niet in combinatie toegepast.

Spierpijn na een operatie

Bij sommige operaties kan het vereist zijn dat de patient in een nogal ongebruikelijk houding komt te liggen. Omdat de patient onder narcose is en dus niet in staat om op dit ongemak te reageren, kan dit resulteren in een dagen of wekenlange pijn. Veelal zijn dit spierpijnen die zijn ontstaan door een overmatig oprekken van de spier. Deze spierpijn komt veelvuldig voor bij b.v. open hart operaties.
Dit soort spierpijnen is goed behandelbaar middels massage, de geboden fysiotherapie behorende bij de operatie heeft doorgaans een ander karakter en is niet gericht op het verhelpen van deze spierpijn.

Spanning voor of na een operatie

Het ondergaan van een operatie kan spanningen met zich meebrengen zowel voor- als ook achteraf. Een ontspanning massage is dan een goede manier om juist iets aan deze "stress" te doen. Immers stress heeft altijd een negatieve uitwerking, dus zeker ook op het genezing proces. Maar al te duidelijk valt dit onder de noemer "voorkomen is beter dan genezen."